School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Contact:werff.saskia@gmail.com

Creatief-Filosofische gespreksbegeleiding

Creativiteit floreert in de aanwezigheid van mensen die creatieve ideeën herkennen, omarmen, bekritiseren en gezamenlijk verder brengen. Een filosoof begeleidt zo’n creatief-filosofisch gesprek op een specifieke manier. Een creatief-filosofisch gesprek bestaat namelijk uit verschillende fasen: een fase van (h)erkennen van denkbeelden en (in)adequate vooronderstellingen en een fase van filosoferen in een vrije ruimte waarin we niet gebonden zijn aan vaste regels. Een ruimte waarin nieuwe inzichten ontstaan en tot wasdom te brengen zijn.

De eerste fase omvat een traditionele vorm van filosoferen, zoals het socratisch gesprek. De tweede fase omvat een creatieve vorm van filosoferen. De School voor Creatieve Filosofie begeleidt beide fases en laat deze vloeiend in elkaar overlopen.

Wil je een keertje een gesprek bijwonen of wil je met een groep collega’s, geestverwanten creatief filosoferen? Neem dan contact>> met me op, en dan kijken we wat er mogelijk is!

Creatief-filosofische methodieken>>, ontwikkeld en/of toegepast door de School voor Creatieve Filosofie:

Voorbeelden van creatief-filosofische thema’s>>

Waar komen creatieve ideeën vandaan? Vaak weten we dat zelf niet eens. Het lijkt alsof een creatief idee het antwoord is op een onuitgesproken vraag. Je bent je er niet bewust van dat je al tijden met een vraag rondliep. Het creatieve idee is dan de uitkomst van het sudderen van zo’n onbeantwoorde vraag, waar je al een tijdje mee rondloopt. Als het inderdaad zo werkt, dan is de uitkomst, het creatieve idee, het resultaat van een intensief en volhardend denkproces. En mocht je zo’n geniale inval hebben, dan dient zich het volgende aan: Hoe kan je dat creatieve idee aan anderen duidelijk maken? Want is het niet zo dat creativiteit floreert in de aanwezigheid van anderen, die creatieve ideeën herkennen, omarmen, bekritiseren en gezamenlijk verder brengen?

Hieronder tref je enkele voorbeelden aan hoe bepaald thema startpunt van een creatief-filosofisch gesprek kan zijn.

Aantal bezoeken

  • 74.969 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: