School voor Creatieve Filosofie

Opgericht door Saskia van der Werff-Filosoof

DenkWijzer Duurzaamheid

In het hedendaagse spraakgebruik hanteren we duurzaamheid vooral als kwalificatie voor ecologisch bewustzijn. Als je duurzaam handelt, dan ben je goed bezig: je tracht  uitputting van natuurlijke bronnen te voorkomen en je bent je ervan bewust dat jouw handelen de natuurlijke leefomgeving kan aantasten. Volgens oude Chinese wijsheid is de hedendaagse destructieve omgang met de natuur niet het uitgangspunt van duurzaamheid. De klassieke opvatting van duurzaamheid kan dan ook een verrassend startpunt van een filosofisch gesprek zijn.

Duurzaamheid vanuit Chinees perspectief ontstaat als tegengestelde krachten in evenwicht zijn. Het is geen vorm van rust, maar continuïteit in een afwisseling die volgens vaste regels cyclisch is. Je zou kunnen denken aan de afwisseling van de seizoenen, dag-nacht en het ritmische ademhalen. Duurzaamheid is het teken van de rode draad in je leven: dat wat steeds maar doorgaat te midden van alle veranderingen. Het gaat over zaken waar je je aan verbonden hebt. Het is eveneens het teken van groot onderling vertrouwen, dat door continuïteit alleen maar vergroot.

Voor ons persoonlijke leven is deze vorm van duurzaamheid best lastig. Als je een druk-druk-druk leven leidt, gun je jezelf vaak niet de tijd om mee te bewegen met het ritme van het leven. De kloktijd -je agenda- regeert. Korte termijn denken overheerst, waardoor er voor duurzaamheid weinig aandacht is. Het zou zelfs kunnen dat je zonder duurzaamheid in je relaties het vertrouwen in elkaar verliest. Een filosofisch gesprek over het thema duurzaamheid kan beginnen met één van de volgende vragen: Waaraan verbind jij je in het leven? Wanneer vertrouw je iemand? Hoe weet je dat je het juiste pad volgt?

 

I Tjing/Hexagram 32 Duurzaamheid

Teksten ontleend aan:

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 24 mei 2020 door in DenkWijzers.

Aantal bezoeken

  • 75.575 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: