School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Contact:werff.saskia@gmail.com

Filosofisch lezen: Filosofie met de vlinderslag

Met het boek van Woei-Lien Chong maak je als lezer een uitstap naar een andere wereld: die van de taoïstische filosofie. Om toegang tot die wereld te kunnen krijgen, wil ik de volgende leeswijze voorstellen: meditatief lezen. Deze vorm van lezen gaat ervan uit dat als je eenzelfde tekst steeds opnieuw leest, dat je die tekst kan verinnerlijken en verbinden kan met een eigen, persoonlijke interpretatie.

Meditatie is meer dan alleen stilzitten. Vaak gaat aan het kunnen mediteren een lange oefenweg vooraf. Het lezen van wijsgerige, spirituele teksten is daar een belangrijk onderdeel van. We stappen in de taoïstische traditie door een filosofische oefening uit deze levenspraktijk te volgen.

Ik vraag je met deze leeswijzer om je vooral één passage eigen te maken. Dat zou de indruk kunnen wekken dat we met het uitlichten van 1 passage geen recht doen aan het gehele boek. Dat klopt en dat klopt niet. Hopelijk ontdekken jullie dat je met het steeds herlezen van één passage een wereld aan interpretatiemogelijkheden ontdekt.

Veel lees- en filosofeerplezier!

Saskia van der Werff/Filosoof

 

Stap 1: Meditatief lezen

Lees, voordat je het boek gaat lezen, eerste onderstaande passage enkele keer door. Mocht het helpen, lees hem dan hardop voor. Schrijf daarna op hoe je deze passage interpreteert. Wees bondig, maar niet te summier. Ook als je geen idee hebt, probeer dan zo scherp mogelijk op te schrijven hoe dat kan.

De god van de zuidelijke zeeën was ‘Onbesuisd’, de god van de noordelijke zeeën was ‘Onbezonnen’. De god van het centrum was Hundun. Onbesuisd en Onbezonnen ontmoetten elkaar vaak op Hunduns gebied, en Hundun ontving hen zeer goed. Onbesuisd en Onbezonnen maakten een plan hoe ze Hundun voor zijn werkzaamheden konden belonen. Ze zeiden: ‘Ieder mens heeft zeven openingen om mee te zien, te horen, te eten en ademen. Hij alleen heeft er geen. Laten we proberen ze in hem te boren.’ Iedere dag boorden ze er een. Op de zevende dag was Hundun dood.

Stap 2: Herlezen en herlezen

Lees nadat je een hoofdstuk uit hebt, deze passage weer door. Herlees hem net zolang totdat het je begint te duizelen, je het besef van betekenis een beetje kwijtraakt. Schrijf daarna opnieuw op, hoe je deze passage nu interpreteert, het inzicht van het net gelezen hoofdstuk meenemende. Herhaal deze lees- en schrijf exercitie totdat je alle dertien hoofdstukken hebt gelezen. Ik verwacht dat het steeds herlezen van deze passage na hoofdstuk 8, waarin deze passage wordt besproken, steeds lastiger gaat worden. Houd vol en verras jezelf!

Stap 3: Interpreteren

Lees na afloop je eigen interpretaties door. Wat valt je op aan de weg die je hebt afgelegd? Schrijf dit op.

Wijze van bespreken

1)We beginnen met het uitwisselen van wat ons  in stap 3 is opgevallen.

2)Daarna trachten we de volgende vraag te beantwoorden: Hoe kunnen we in onze westerse wereld ruimte bieden aan deze filosofische denkwijze?

Dit doen we op taoïstisch-meditatieve wijze. Als je wilt weten of ervaren hoe dat in zijn werk gaat, neem dan contact met me op.

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 augustus 2018 door in Creatief-Filosofische methodieken.

Aantal bezoeken

  • 74.969 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: