School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Contact:werff.saskia@gmail.com

Socratisch gesprek

Creatief denken in een lastige complexe kwestie? Tijdens een socratisch gesprek is dat mogelijk. Ontdek het zelf!

Een socratische gesprek is een gemeenschappelijk denkgesprek waarin gesprekspartners onderzoeken hoe ze denken. Zienswijzen op een thema of kwestie worden getoetst aan de eigen werkpraktijk. Zo ontstaat inzicht in de achterliggende principes van waaruit gespreksdeelnemers handelen. Dit levert u het volgende op:

  1. Zelfkennis: gesprekspartners krijgen helder welke opvattingen voor hen leidend zijn in hun dagelijkse handelen
  2. Houding van niet-weten: gesprekspartners ontwikkelen een vragende grondhouding, door luisteren, openheid en samen denken.
  3. Oordeelsvolle betrokkenheid:. Het vanuit een open houding naar de denkwijze van de ander  luisteren om de eigen oordelen te leren (h)(er)kennen.
  4. Wijsheid: inzicht in het eigen handelen en dat van anderen, waardoor uitzicht ontstaat op alternatieve en verrassende denkwijzen en handelingsperspectieven
  5. Gelijkwaardigheid: door het verplaatsen in elkaars positie, ontstaat er gelijkwaardigheid tussen de gesprekspartners. Het maakt niet uit wie iets zegt; van belang is dat het gezegd wordt!

Een creatief denkgesprek
Het traditionele socratische gesprek volgt een vaste structuur met standaard elementen. Een creatief Socratisch gesprek volgt de denkbewegingen van de deelnemers. Er ontstaat een speelse, vrije denkruimte waaraan gespreksdeelsnemers onverwachte inspiratie aan ontlenen.  De socratische gespreksleider ondersteunt de deelnemers in naar de oppervlakte krijgen van verborgen denkbewegingen, waardoor elk gesprek een verrassende praktische wending kan krijgen.

Wil je een keertje een sessie bijwonen of wil je met een groep collega’s, geestverwanten op creatieve wijze een socratisch gesprek voeren? Neem dan contact>> met me op, en dan kijken we wat er mogelijk is!

Wilt u weten hoe zo’n creatief socratisch gesprek vorm krijgt, lees dan Het zijn de kleine dingen; Een impressie van een socratisch gesprek over geluk>>

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26 oktober 2016 door in Creatief-Filosofische methodieken en getagd als .

Aantal bezoeken

  • 74.969 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: