School voor Creatieve Filosofie

Opgericht door Saskia van der Werff-Filosoof

DenkWijzer Humor

Ken je dat grapje over Duitse humor? Dat het kleinste boek ter wereld 100 jaar Duitse humor is? Ja, nou het is natuurlijk alleen maar een grapje omdat dat boekje niet bestaat.  En binnen die categorie, van de nooit geschreven boekjes, dan is er nog een andere kandidaat voor het kleinste boekje ter wereld: een overzicht van humoristische filosofen. Want als filosofen al ergens om bekend staan dan is het zeker niet om hun gevoel voor humor.

Het lijkt dan ook een enorme uitdaging om te gaan filosoferen over humor. Gelukkig hoeft zo’n gesprek helemaal niet grappig te zijn, dus dat zit wel snor. Tenzij je een grappige bijdrage wilt leveren. Als er iets uit den boze is tijdens een filosofische gesprek, dan is dat het maken van grapjes. Want wijsheid en humor, dat gaat lastig samen:

 Tijdens een docentenbespreking op de universiteit verschijnt plotseling een engel en zegt tegen de vakgroepvoorzitter Filosofie  ‘Ik vervul een van de drie zegeningen waaruit u nu mag kiezen, Wijsheid, Schoonheid, of tien miljoen euro’. De professor aarzelt geen moment en kiest Wijsheid. Hierop volgt een bliksemschicht, de professor lijkt helemaal veranderd maar blijft gewoon voor zich uit zitten staren. ‘Zeg eens wat’ fluistert een collega hem toe. ‘Ik had dat geld moeten nemen’ mompelt de professor. (Uit ‘Plato en zijn kornuiten’)

Een filosofisch gesprek over humor kan beginnen met de vraag: Hoezo, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd?

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 11 mei 2016 door in DenkWijzers.

Aantal bezoeken

  • 75.575 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: