Ongelijkheid is één van de belangrijkste maatschappelijke onderwerpen van dit moment . Tijdens de Maand van de Filosofie (april 2015) staat dit thema centraal in lezingen, debatten en gesprekken in heel Nederland. Daarbij komen allerlei vragen aan bod. Tot op welk niveau is ongelijkheid acceptabel? Wanneer is ongelijkheid wenselijk? Is gelijkheid een utopie? Gaat de ene gelijkheid ten koste van andere? Waaraan herken je terechte en onterechte (on)gelijkheid? Welke rijkdom is echt verdiend? Hoe onvermijdelijk is ongelijkheid, en hoe erg is het? Maakt ongelijkheid gelukkig?
Tijdens een interactieve lezing op dinsdag 28 april stond filosoof Saskia van der Werff vooral stil bij de vraag wanneer wenselijke ongelijkheid overgaat in onwenselijke. Waar trekt bijvoorbeeld de Franse econoom Piketty, die ongelijkheid hoog op de politieke agenda heeft geplaatst met zijn boek ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’, de grens? Of hedendaagse filosofen als Martha Nussbaum en Hans Achterhuis? Trekken zij een grens? Hoe werkt dat met ongelijkheid bij ons? We trekken een grens tot hier en gaan dan gewoon weer verder? Waar trekt u de grens? En waarom hier en niet daar? Welke ongelijkheid vindt u (on)wenselijk?
Georganiseerd door: Humanistisch Verbond, afdeling Noord-Holland-Noord
Wilt u de lezing als PDF in uw email ontvangen? Dat kan. Laat uw gegevens achter en u ontvangt de lezing zo snel mogelijk.