School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Contact:creaschoolnl@gmail.com

Lezing Ongelijkheid; Maand van de Filosofie/April 2015

Ongelijkheid is één van de belangrijkste maatschappelijke onderwerpen van dit moment . Tijdens de Maand van de Filosofie (april 2015) staat dit thema centraal in lezingen, debatten en gesprekken in heel Nederland. Bibliotheek Kennemerwaard  biedt in samenwerking met filosofen Franziska Lindinger en Saskia van der Werff een mooi en gevarieerd aanbod vol denkactiviteiten aan. Voor jong en oud, voor denkers en doeners, voor twijfelaars en liefhebbers.

Tijdens de maand van de filosofie gaan we ontdekken hoe ongelijkheid een rol speelt in ons economische, sociale en culturele leven. Daarbij komen allerlei vragen aan bod. Tot op welk niveau is ongelijkheid acceptabel? Wanneer is ongelijkheid wenselijk? Is gelijkheid een utopie? Gaat de ene gelijkheid ten koste van andere? Waaraan herken je terechte en onterechte (on)gelijkheid? Welke rijkdom is echt verdiend? Maakt ongelijkheid gelukkig? De zoektocht naar ongelijkheid gaat langs onverwachte plekken: startend met het filosofische gedachtegoed, langs spelende kinderen en via de kunst eindigend op straat, in de stad van Alkmaar.

In april 2015 filosoferen we over ongelijkheid want

‘Alle mensen zijn gelijk. Sommige zijn een beetje meer gelijk dan anderen.’
Met een knipoog naar George Orwell, Brits schrijver

Lezing ‘Ongelijkheid; terug van nooit weggeweest’

 • Dinsdag 7 april / 19:30-21:00
 • Locatie Bibliotheek Centrum Alkmaar
 • Toegang gratis
 • Door Filosoof Saskia van der Werff

Denk mee en tegen grote denkers over ongelijkheid. Tijdens een interactie lezing neemt filosoof Saskia van der Werff  u mee langs de gedachten van grote denkers uit vervlogen en recente tijden. Wat had de Griekse filosoof Aristoteles in de klassieke oudheid te zeggen over ongelijkheid? Of de Nederlandse filosoof Spinoza aan het eind van de Middeleeuwen? En wat te denken van Rousseau, inspiratiebron voor velen tijdens de Franse revolutie. Natuurlijk ook aandacht voor de Franse econoom Piketty, die ongelijkheid met zijn boek ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ hoog op de politieke agenda heeft geplaatst. Welke fundamentele vragen over ongelijkheid brengt het filosofische gedachtegoed voor ons huidige tijdperk?

‘Ik zie twee soorten ongelijkheid. Fysieke ongelijkheid die door de natuur in het leven is geroepen en politieke ongelijkheid, die berust op een overeenkomst tussen mensen’ Rousseau/Frans filosoof en staatsman

‘Ik zie dat inkomensongelijkheid in drie componenten kan worden gedeeld: ongelijkheid door inkomsten uit arbeid; ongelijkheid door bezit van vermogen en ongelijkheid door de wisselwerking tussen die twee.’ Piketty/Frans econoom

Filosoferen met kinderen over ongelijkheid

 • Zaterdag 11 april
 • 8-9 jarigen/11:00-11:45
 • 10-12 jarigen/13:00-13:45
 • Locatie Bibliotheek Heerhugowaard
 • Toegang gratis/Aanmelden verplicht
 • Door Filosoof Franziska Lindinger

Denk jij er wel eens over na, waar het einde van het universum is en of een rups weet dat hij vlinder wordt, of vraag je je wel eens af of jouw mening meer waar is dan die van een ander? Dat soort vragen stellen en daar over nadenken is filosoferen. Je bent eigenlijk een soort onderzoeker, je wilt weten hoe het zit.

Filosoferen lijkt heel erg op spelen, je kunt het alleen doen en samen. En net als samenspelen kan het zijn dat we iets heel erg nieuws ontdekken. Tijdens deze workshop gaat we met creatieve denk-en-doe opdrachten ‘ongelijkheid’ onderzoeken. Wat is ongelijkheid? Is ongelijkheid ook oneerlijk? Wat kun je doen tegen ongelijkheid? Hoe ga je om met ongelijkheid? Ben je nieuwsgierig geworden? Doe dan mee!

‘Want zij zijn groot en ik is klein. En dat is niet eerlijk’ Calimero, Stripfiguur

Ongelijkheid in de kunst; socratisch gesprek

 • Zaterdag 11 april / 13:00-15:00
 • Locatie Bibliotheek Bergen
 • Toegang gratis
 • Door Filosoof Saskia van der Werff

Ongelijkheid roept allerlei emoties, gedachten en beelden op. Vanuit het idee dat ongelijkheid in de samenleving kunstenaars aanzet tot het maken van kunstwerken, gaan wij op zoek naar ongelijkheid in de kunst. Op welke wijze komt ongelijkheid tot uitdrukking in de kunst? Deze vraag onderzoeken wij aan de hand van kunstvoorwerpen, die u zelf meeneemt. Dit kan in de vorm van een boek, een foto, een schilderij, een gedicht, een beeldhouwwerk, van een onbekende of bekende kunstenaar.  Kan ongelijkheid in de kunst ook mooi zijn?

‘Kunst is ‘n manier om te reageren als woorden niet toereikend zijn.’
Kim Berman, Zuid-Afrikaans kunstenares

FiloCafé over ongelijkheid

 • Zondag 19 april/13:30-16:30
 • Locatie Bibliotheek Alkmaar Centrum
 • Toegang gratis
 • Door Filosoof Franziska Lindinger

Het FiloCafé is een avontuurlijk filosofisch gesprek, waarbij mensen samenkomen om in een open dialoog een vraag te onderzoeken. Gezamenlijk filosoferen, kritisch nadenken, doorbreken van vanzelfsprekendheden en lichtmakende humor zijn de ingrediënten van een filosofisch café.

Normaal gesproken bedenken de bezoekers van het Café zelf het te onderzoeken thema. In de maand van de filosofie maken we graag een uitzondering en starten met het thema ongelijkheid. Dat is slechts het begin, want wat wordt de vraag?

‘Sommige vragen zijn zo goed dat het jammer zou zijn ze met een antwoord te verknoeien.’ Harry Mulisch, Nederlandse schrijver

Filosofische stadswandeling

 • Zondag 26 april/13:30-16:30
 • Locatie Bibliotheek Alkmaar Centrum
 • Toegang €2,50 (incl 1 consumptie)
 • Aanmelden verplicht, maximaal 30 deelnemers
 • Door Filosofen Franziska Lindinger en Saskia van der Werff

Volgens het gezegde liggen inspiratie en geld voor het grijpen op straat. Hoe zit dat met ongelijkheid? Struikel je daar ook over als je op straat loopt? Of kan je er ongezien aan voorbij lopen? Ongelijke stoeptegels, ongelijke voordeuren, ongelijke opritten, ongelijke bankjes…. Welke voorbeelden van ongelijkheid treffen we nog meer aan op straat? Werkt sociale of economische ongelijkheid door op straat? Waar draagt ongelijkheid bij aan de charme van de stad? Wandel mee met filosofen Franziska Lindinger en Saskia van der Werff en ga op onderzoekingstocht naar ongelijkheid in onze stad.

“Ondertussen zucht het gemeen, dat is, het grootste gros der inwoonders in de diepste armoede, en ziet geen kans, of om verder aan brood te komen, of om zich te herstellen. De binnensteden zijn met geene drooge oogen door te wandelen voor hem, die wat aandoenlijk is, en eenig hart voor zijn vaderland heeft.” Citaat eind 17e eeuw in de nadagen van de Gouden Eeuw 

Wilt u deelnemen aan één van deze activiteiten? Meld u dan aan bij de bibliotheek Heerhugowaard (voor het filosoferen met kinderen) of Alkmaar (voor de stadswandeling). Voor de overige activiteiten hoeft u zich niet aan te melden.

Voor het downloaden van het programma in PDF klik hier: Brochure Maand van de Filosofie 2015>>

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 februari 2015 door in Lezingen en getagd als , , .

Aantal bezoeken

 • 68.119 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: