School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Contact:werff.saskia@gmail.com

Thema Vergeten

visnetIedereen maakt het wel eens mee. Je loopt terug om iets op te halen. Eenmaal aangekomen op je bestemming ben je vergeten waar je naar op zoek was. Er gebeurde onderweg iets waardoor je vergeet wat je wilde onthouden.  Deze ervaring roept allerlei vragen op. Vergeten gaat vanzelf, maar kan ik me ook voornemen iets te vergeten.  Kan ik me voornemen: ‘Dit wil ik vergeten?”

En als ik iets ben vergeten, kan ik het me dan nog herinneren? Ik kan willen me iets te herinneren, maar kan ik ook willen iets te vergeten? Blijft de herinnering dan niet juist rondspoken als zo’n irritant liedje dat maar niet uit je hoofd wil verdwijnen? En waarom zou je willen vergeten? Omdat je een geheim hebt, dat je het beste bewaart door het vergeten? Vergeten is meestal niet fijn, omdat we gedurende ons hele leven beoordeeld worden op ons vermogen te onthouden. Hoge cijfers op school halen doe je door te onthouden, niet door te vergeten. We hechten meer waarde aan onthouden dan aan vergeten.

Een filosofisch gesprek over vergeten kan beginnen met de vraag: ‘Bestaat er naast een plicht om te onthouden ook een recht om te vergeten?

Om vissen te vangen gebruikt men aas. Heeft men de vissen gevangen, dan kan men het aas vergeten. Om konijnen te vangen gebruikt men een strik. Heeft men de konijnen gevangen, dan kan men de strik vergeten. Men gebruikt woorden om hun beteke­nis uit te drukken. Wordt de betekenis verstaan, dan kunnen de woorden vergeten worden. Waar vind ik een mens die woorden vergeet, opdat ik met hem praten kan? Zhuang-Zi

Leestip: Zhuang-Zi; de volledige geschriften

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 februari 2014 door in Filosofische thema's en getagd als , , , .

Aantal bezoeken

  • 74.969 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: