School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Contact:werff.saskia@gmail.com

Thema tolerantie

carmiggelt“Knapt u ook zo op van tolerantie?”Met deze vraag vroeg de stichting SIRE aandacht voor het thema tolerantie. De boodschap van SIRE is dat als je het product ‘Tolerantie’ aanschaft, dat we dan een gelukkige en harmonieuze samenleving krijgen.  Als we tolerant zijn, dan krijgen we daar iets heel erg moois voor terug. Tenminste, dat is het beeld dat het filmpje oproept.

Tolerantie heeft ook een keerzijde. Vaak is het zo dat tolerantie gepaard gaat met het opgeven van iets zeer waardevols, ten gunste van een ander. Waarom zouden we iets waardevols opgeven voor een ander? Krijgen we daar inderdaad iets prachtigs voor terug? Tolerant zijn is niet leuk, is niet eenvoudig, en zeker niet aantrekkelijk. Een tolerant iemand staat gelaten met zijn handen in zijn zakken te kijken naar een situatie die hij liever afkeurt.  Hoever ga je in je tolerantie? Hoeveel ruimte geef je elkaar om verschillend te zijn? Is intolerantie  zinvol? Hoe intolerant moeten we eigenlijk zijn om gelijkheid na te streven? Allerlei vragen die rondom het thema tolerantie spelen. 

…Ofschoon ik niet het gevoel heb op zulke momenten te steunen op een bruikbaar compromis. Het is meer een vorm van tolerantie, waaraan berusting ten grondslag ligt. Maar het gecompliceerde is nu, dat die tolerantie niet altijd functioneert. Simon Carmiggelt in Vroeger kon je lachen

Leestip: Hans Procee “Over de grenzen van culturen”

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 november 2013 door in Filosofische thema's en getagd als , , , .

Aantal bezoeken

  • 74.969 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: