School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Email:creaschoolnl@gmail.com

Zo vrij als een vogeltje? Socratisch gesprek over vrijheid

Crusoe FridayIn de maand Mei vieren we onze vrijheid. Maar wat is het eigenlijk wat we vieren. In het Socratische Café van deze maand stonden we stil bij het thema vrijheid. Het was een gesprek waarin onze hersens kraakten, een ontdekkingsreis aangingen en ook nog lol hadden. Een mooie combinatie voor een Socratisch gesprek. We volgden de korte dialoog methode.

 Ik realiseer me sinds kort dat ik me vrij voel. Ik ben niet zolang geleden gestopt met werken. Het werken met collega’s is erg leuk, maar het is ook wel eens schipperen. Je kiest je collega’s immers niet zelf, je moet toch met elkaar door één bocht. Ik ben niet lang na een fusie gestopt met werken. Ik moest er uit.en voelde me gedumpt. Maar nu ben ik blij dat ik niet meer hoef. Ik kan het loslaten dat ik niet meer verantwoordelijk ben voor anderen. Ik denk nu eerst na of ik wel de aangewezen persoon ben om het te doen. Ik kan dat nu, ik ga nu voor dingen die ik leuk vind om te doen. Praktijkvoorbeeld van een deelnemer

Levensregels die uit dit voorbeeld naar voren kwamen, over het thema vrijheid. Waarom realiseer ik me nu dat ik me vrij voel?

  • Omdat ik voor mijn eigen ontwikkeling ga
  • Omdat ik handel, een ander geeft iets op voor mij
  • Omdat ik mag zijn wie ik ben
  • Omdat ik zelf de regie over mijn leven in handen heb

Vrijheid draait om ruimte geven en bieden voor zelfgekozen acties en besluiten binnen grenzen; Vrijheid gaat om het ontwikkelen in ruimte voor jezelf met respect voor anderen.

Vrijheid begrenst en is begrensd. Vrijheid is niet vrijblijvend. Deze uitspraken doen mij denken aan Robinsoe Crusoe, die in alle vrijheid in zijn eentje op een onbewoond eiland verbleef. Ik denk niet dat hij zo gelukkig was omdat hij alle vrijheid had te doen en laten wat hij wilde. Op een onbewoond eiland krijgt vrijheid een geheel andere betekenis. Totdat hij Vrijdag (let even op die naam, VRIJ-dag) ontmoette. Kwam er pas vrijheid in zijn bestaan, toen een andere persoon zijn eenzaamheid doorbrak? Heb je andere mensen nodig om vrijheid te kunnen ervaren? Of om als hulpje in te kunnen zetten? Ik denk dat in de aanwezigheid van anderen vrijheid pas echt tot bloei komt en zich in alle kwetsbaarheid toont. In Mei staan we stil bij onze vrijheid.

Advertenties

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 juni 2013 door in Praktijkervaringen en getagd als , , , .

Over Saskia van der Werff


Filosoof Docent Schrijver

Volg School voor Creatieve Filosofie

Aantal bezoeken

  • 50,412 bezoeken
Advertenties

Publicaties

Filosofie&Praktijk Filosofisch Spel

Bewerker/Vertaler Afrikaanse filosofie

Mede redacteur en -auteur

Translate this site

Nieuwsbrief

Klik op het logo om u voor onze nieuwsberichten op te geven.

%d bloggers liken dit: