School voor Creatieve Filosofie

Opgericht door Saskia van der Werff-Filosoof

DenkWijzer Vertrouwen

Politici, ik vertrouw ze allang niet meer”. Deze uitspraak geeft aan dat vertrouwen in de huidige verkiezingstijd een belangrijk thema is. Een vraag waarmee het gesprek te starten is: Wat voedt vertrouwen?

Vertrouwen?

Nog even en dan kunnen we kiezen op een politieke partij. De politici doen hun uiterste best om ons vertrouwen en daarmee onze stem te winnen. Als je terug gaat naar de ontstaansgeschiedenis van onze democratie dan is dat vreemd. De oude Grieken zouden een politicus nooit vertrouwen. Wantrouwen was de beste garantie tegen tirannen, zelfverrijking en machtsmisbruik.

Iets heeft de aard van weldenkende mensen gemeen. Ze hebben daarin een beveiliging, die voor allen goed en heilzaam is, maar vooral voor volksregeringen tegen tirannen. Wat dat wel is? Wantrouwen! (Demopsthenes)

Natuurlijk was de vorm van de democratie in het oude Athene heel anders dan nu. Toch is dat wantrouwen ten opzichte van politici gebleven. Hoe meer ze beloven, des te minder we ze lijken te geloven. Misschien is het wel heel gezond om politici niet te vertrouwen.

Politici zijn niet de enige mensen die ons om vertrouwen vragen. In vriendschappen, op het werk, in de supermarkt, overal komen we mensen tegen waarvan het belangrijk is dat we ze vertrouwen. Of wantrouwen, dat kan natuurlijk ook. Maar waarom vertrouwen we mensen, en wanneer? Wat is ervoor nodig om ons vertrouwen te verliezen? En waarom komt vertrouwen te voet en gaat het te paard? Allemaal vragen die aanleiding kunnen zijn voor een goed gesprek.

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 januari 2013 door in DenkWijzers en getagd als .

Aantal bezoeken

  • 75.575 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: