School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Email:creaschoolnl@gmail.com

De spagaat van de Sociale werkvoorziening

De stijgende werkeloosheid is geen goed nieuws voor de sociale werkvoorziening. Als het in goede tijden al niet lukt om de mensen uit deze kwetsbare groep aan het werk te krijgen, zal dat in de huidige situatie al helemaal niet lukken. Maar is dat wel zo?

Al in 2005 heb ik onderzoek gedaan naar de spagaat in de sociale werkvoorziening. De spagaat staat symbool voor de tegenstrijdige doelstellingen, waarmee de SW worstelt. Met het ene been in de harde commerciële wereld die draait om geld verdienen, met het andere been in de zachte sociale wereld waar het draait om mensen begeleiden. De SW heeft zich de laatste jaren steeds meer tot ‘mensontwikkelbedrijf’ omgevormd. De problemen zijn er echter niet minder om geworden. Hoe kan je mensen opleiden in een bedrijf, dat gespecialiseerd is in ‘ouderwetse’ beroepen. Die maken echt geen kans buiten de sociale werkvoorzieningen. Nee, het is de beste oplossing om mensen buiten de SW in het echte bedrijfsleven te plaatsen. Maar daar dient het volgende probleem zich al voor. Wie zit er te wachten op deze mensen? Zelfs als er een grote zak met geld in het voorzicht wordt gesteld, zijn de meeste bedrijven huiverig deze kwetsbare mensen een contract aan te bieden. De overgang van beschut werk naar het commerciële bedrijf is erg groot, dat is bijna niet meer verantwoord. Wederzijds niet, ook niet met de beste bedoelingen.

Een  actueel probleem waarop de SW goed kan inspringen, is de huidige AOW-discussie. Wie kan al die kassa-medewerkers opleiden voor een baan in de zorg? Wie kan al die metselaars en stucadoors opleiden voor ander werk, waarmee ze hun loopbaan kunnen verlengen? Ik zie vooral één organisatie die daartoe in staat moet zijn, namelijk de sociale werkvoorziening. Zij kan met haar huidige expertise, namelijk het samenwerken met wellicht de meest diverse groepen mensen, ook deze mensen begeleiden. Zo behouden we niet alleen werkgelegenheid voor kwetsbare mensen, maar creëren we nieuwe beroepen voor onze gezamenlijke toekomst.

Ik pleit dan ook voor een andere taakstelling voor de sociale werkvoorziening. Samen met het bedrijfsleven, gemeente, regionale opleidingscentra en reintegratiebedrijven dient een transitieproces in gang gezet te worden. Ik zie als uitkomst een beroep-ontwikkelinstituut. Dit lijkt op oude wijn in een nieuw vat. Toch is dat niet zo. De meeste scholen leiden op voor huidige beroepen. Tegen de tijd dat de schoolverlaters met hun diploma op zak gaan solliciteren, zijn hun kennis en vaardigheden al verouderd. Elke school richt immers zijn opleiding vooral op vaardigheden uit het verleden. Het ontbreekt aan vakinhoudelijke scholing, gericht op de toekomst.   Het lastige aan de toekomst is dat we niet weten hoe die eruit ziet. Laat staan dat we kunnen bedenken welke kennis nodig zal zijn. Een beroepsontwikkel-instituut leidt mensen op terwijl het beroep gedurende de opleiding ook ontwikkeld wordt. Kan de SW deze transitie aan? Zolang zij de oren laten hangen naar de overheidsbudgetten zie ik die toekomst somber in.

Meer lezen over mijn onderzoek?

24-09-2005: Sociale werkvoorziening, een historische kenschets

Een historische kenschets


24-09-2005: Oefening baart kunst
Over de spagaat in de sociale werkvoorziening, metafoor voor de worsteling tussen de economische en maatschappelijke doelstellingen

*Afbeelding: Spagaat van Karin Stevers

Advertenties

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Over Saskia van der Werff


Filosoof Docent Schrijver

Volg School voor Creatieve Filosofie

Aantal bezoeken

  • 49,623 bezoeken
Advertenties

Publicaties

Filosofie&Praktijk Filosofisch Spel

Bewerker/Vertaler Afrikaanse filosofie

Mede redacteur en -auteur

Translate this site

Nieuwsbrief

Klik op het logo om u voor onze nieuwsberichten op te geven.

%d bloggers liken dit: