School voor Creatieve Filosofie

Opgericht door Saskia van der Werff-Filosoof

DenkWijzer Kunst

Bezuinigen op cultuur lijkt heel redelijk. Het is niet aan de overheid om te investeren in kunstuitingen. De markt moet maar bepalen wat de waarde ervan is. De bezuinigingen zijn gebaseerd op een opvatting van cultuur, die de filosoof Hannah Arendt ‘snobisme’ of ‘filistijnisme’ noemt. Hieronder verstaat ze dat snobisten van cultuur een kwestie van sociale nut maken. Is het nuttig, dan heeft kunst een waarde, is het onnuttig dan is het prullaria of kitsch. Arendt ziet in dit nuttigheidsdenken voor cultuur een denkfout.

De waarde van de objecten van cultuur, kunstvoorwerpen zoals schilderijen, poëzie, muziek, toneel, is niet te herleiden tot nut. Ze zijn immers niet noodzakelijk voor het overleven van de mens. Kunst is vooral van waarde omdat het de vergankelijkheid van de maker overstijgt. Kunst maakt iemand ‘onsterfelijk’ voorbij zijn dood. Kunst kan daarom niet in termen van vraag en aanbod en consumptie van de markt begrepen worden. Wat kunst aan de wereld zichtbaar maakt, is schoonheid. Schoonheid is een waarde die niet te verhandelen is op de markt. In het algemeen vind je iets niet mooier omdat het duur is. Het probleem dat er inderdaad veel mensen zijn die iets pas mooi vinden als het duur is, dat is dus wat Arendt snobisme noemt.

Toch denk ik niet dat de bezuinigen op cultuur kunst geheel en al aan de snobisten uitlevert. Aangezien ik nog nooit een museum vol heb zien hangen met alleen maar prijskaartjes, heb ik de hoop dat de onvergankelijkheid van de schoonheid dit snobisme zal overleven. Want uiteindelijk bepaalt niet de economische ruilwaarde, maar schoonheid de eeuwige waarde van een kunstobject. En voor de snobisten, daar heeft Cees Buddingh een mooie uitspraak voor:

Er zijn ergere vormen van armoede dan geldgebrek

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 oktober 2012 door in DenkWijzers en getagd als , , , .

Aantal bezoeken

  • 75.575 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: