School voor Creatieve Filosofie

Opgericht door Saskia van der Werff-Filosoof

DenkWijzer Natuur

We kunnen in de natuur wandelen, we kunnen de natuur opeten, we kunnen de natuur bewonderen, we kunnen natuur vernietigen. Natuur omringt ons, maar zit ook in ons.  We kunnen immers leven volgens onze natuur. Natuur betekent dan zoiets als ‘van geboorte’ of ‘van bij het ontstaan’.  Als je volgens je natuur leeft, dan leef je zoals je behoort te zijn.  Deze twee heel verschillende betekenissen van natuur spelen ons altijd parten in het spreken over natuur. Dit denkgesprek gaat over de tweede betekenis.

Het volgende citaat uit de Taoistische filosofie geeft aan, dat het schadelijk  is als mensen niet volgens hun natuur leven.  We verstoren dan ons natuurlijke kompas, waarover we volgens Zhuangzi beschikken:

De poten van een eend zijn wel kort, maar zou je ze oprekken, dan zou hij leed ondervinden. De poten van een kraanvogel zijn wel lang, maar zou je ze afsnijden, dan zou hij gegriefd zijn. Dus, als je wat van nature lang is niet afsnijdt en wat van nature kort is niet oprekt, dan hoeft er ook geen leed weggenomen te worden. Oh wee, zouden menslievendheid en rechtvaardigheid soms niet passen bij het menselijke gevoel? Want waarom zouden menslievende mensen zoveel leed ondervinden?

De gedachte dat we van nature over een kompas beschikken roept wel allerlei vragen op. Een kompas is een metafoor voor een meetinstrument. Dat klinkt wel erg instrumenteel en technisch. Of zou het zoiets zijn als aangeboren talenten die richtingwijzers zijn naar een gelukkig leven? En hoe zit dat dan met de menselijke natuur? Zijn wij beesten met een gecultiveerd randje? Kortom, het thema natuur is een interessant gespreksonderwerp. We zullen ons denkgesprek starten met de vraag : “Is het goed af te wijken van je natuur?”

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 september 2012 door in DenkWijzers en getagd als .

Aantal bezoeken

  • 75.575 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: