School voor Creatieve Filosofie

Opgericht door Saskia van der Werff-Filosoof

DenkWijzer Controle versus loslaten

Soms kom ik een verhaal tegen waarvan ik denk: Echt waar? En als het niet waar is, dan is het toch zeker mooi verzonnen. Wat te denken van het volgende verhaal. Het gaat over teveel controle en te weinig loslaten.

Apen vang je door in een holle boom een kokosnoot te plaatsen. De kokosnoot moet precies in het gat passen. Als de aap dan de kokosnoot wil pakken, krijgt hij hem er niet uit. De kokosnoot en zijn hand zijn samen groter dan het gat. De aap zal de aantrekkelijke kokosnoot niet opgeven en blijft door hebzucht met zijn hand vastzitten in het gat. Voor de apenvanger is het dan eenvoudig de aap te vangen.

Deze metafoor werkt goed tijdens veranderingsprocessen. Mensen die te krampachtig vasthouden aan oude gewoonten zetten zichzelf vast. Meegaan met veranderingen is wenselijk en goed. De les van dit verhaal is dat vasthouden aan het oude levensgevaarlijk is.  Het is veel beter om het oude los te laten. De boodschap is dat teveel controle niet goed is en dat tijdig loslaten bijdraagt. Maakt het uit voor de metafoor dat dit verhaal niet klopt?

Toch maken we veel en vaak gebruik van controle. We stapelen controle op controle, vaak met double-check. Waarom doen we dit eigenlijk? Wat zit er achter de behoefte om van alles en nog wat te verifiëren? Vaak gaat er achter de behoefte aan controle onzekerheid en angst schuil. Gelukkig maar dat we met de uitkomsten van onze controle rustig kunnen leven.

Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was. Hij verdronk. Godfried Bomans

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 mei 2012 door in DenkWijzers en getagd als , , , .

Aantal bezoeken

  • 75.575 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: