School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Email:creaschoolnl@gmail.com

Verstillende schoonheid; Socratisch Café Groningen

satieHet belooft een intrigerend Socratisch Café te worden. Het thema schoonheid roept bij mij meteen allerlei vragen op. Is schoonheid een kwestie van smaak? Als dat zo is, hoe kan het dan dat we tegelijkertijd iets mooi vinden? Terwijl ik naar Groningen reis, word ik niet lastig gevallen door een schoonheidservaring, het is eerder een wat eentonige reis. Mijn gedachten dwalen langs een paar filosofen die over schoonheid hebben nagedacht. Plato in zijn liefde voor schoonheid, Kant over de universaliteit ervan en Scruton met het cryptische ‘schoonheid is een oproep om betekenis te vinden in een object’. Betekent dit dat mensen geen ‘schoonheid’ kunnen bezitten? Objectiveert en ontmenselijkt schoonheid? Of kan je schoonheid niet bezitten, is het een ervaring die je overkomt?

In het begin van het gesprek merk ik dat er wat stokt. Het gesprek komt moeizaam op gang. Het gaat niet vanzelf. Is van schoonheid lastig spreken? Pas als wij onze schoonheidservaringen delen, raakt iets van het schone het oppervlak van ons gesprek. Er tekenen zich langzaam contouren af.

‘Een pianist in een concertzaal speelt Satie. Je kan een speld horen vallen. Een vrouw neemt de hand van haar man in de hare en knijpt er zachtjes in. Een man raakt zo geraakt door de muziek dat hij zich los van deze wereld voelt. In dit moment ervaart hij schoonheid. Het raakt hem diep. Als de laatste toon overgaat in stilte, laat het applaus lang op zich wachten. Het applaus barst dan los als komende uit één paar handen.’

Ik ken Satie niet, maar ik herken de ervaring van stilte, die iedereen in het publiek verbindt. Ik ervaar dat als een gemeenschappelijk opgaan in het schone. Ik voel me dan verbonden met de mensen om me heen. Wanneer spreek ik van schoonheid? Ik spreek dan ook van schoonheid als de door mij omringende gemeenschappelijkheid mij verstillend raakt. Ik geef me over aan het moment.

Advertenties

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24 februari 2012 door in Praktijkervaringen en getagd als , , .

Over Saskia van der Werff


Filosoof Docent Schrijver

Volg School voor Creatieve Filosofie

Aantal bezoeken

  • 50,412 bezoeken
Advertenties

Publicaties

Filosofie&Praktijk Filosofisch Spel

Bewerker/Vertaler Afrikaanse filosofie

Mede redacteur en -auteur

Translate this site

Nieuwsbrief

Klik op het logo om u voor onze nieuwsberichten op te geven.

%d bloggers liken dit: