School voor Creatieve Filosofie

Saskia van der Werff-Filosoof Contact:werff.saskia@gmail.com

Oefening baart kunst; over de spagaat in de sociale werkvoorziening

In 2005 rondde ik een studie Bedrijfskunde af met een masterthese over de sociale werkvoorziening. De spagaat die ik in deze bedrijfstak aantrof, is een metafoor voor de worsteling tussen de economische en maatschappelijke doelstellingen van de sociale werkvoorziening. Waarop richten de SW-bedrijven zich? Op economische belangen of maatschappelijke belangen?

De stijgende werkeloosheid van 2005 was geen goed nieuws voor de sociale werkvoorziening. Als het in goede tijden al niet lukte om de mensen uit deze kwetsbare groep aan het werk te krijgen, zal dat in een crisissituatie al helemaal niet lukken. Maar is dat wel zo?

Al in 2005 heb ik onderzoek gedaan naar de spagaat in de sociale werkvoorziening. De spagaat staat symbool voor de tegenstrijdige doelstellingen, waarmee de SW worstelt. Met het ene been in de harde commerciële wereld die draait om geld verdienen, met het andere been in de zachte sociale wereld waar het draait om mensen begeleiden. De SW heeft zich de laatste jaren steeds meer tot ‘mensontwikkelbedrijf’ omgevormd. De problemen zijn er echter niet minder om geworden. Hoe kan je mensen opleiden in een bedrijf, dat gespecialiseerd is in ‘ouderwetse’ beroepen. Die maken echt geen kans buiten de sociale werkvoorzieningen. Nee, het is de beste oplossing om mensen buiten de SW in het echte bedrijfsleven te plaatsen. Maar daar dient het volgende probleem zich al voor. Wie zit er te wachten op deze mensen? Zelfs als er een grote zak met geld in het vooruitzicht wordt gesteld, zijn de meeste bedrijven huiverig deze kwetsbare mensen een contract aan te bieden. Is de Sociale werkvoorziening een instituut dat we binnenkort kunnen toevoegen aan het ‘Museum van de Verzorgingsstaat’?

Mijn visie voor de Sociale Werkvoorziening is anders: het zou een bijdrage kunnen gaan leveren aan de duurzame ontwikkeling van vaardigheden, waarmee mensen zich kunnen voorbereiden op de toekomst.  Het lastige aan de toekomst is dat we niet weten hoe die eruit zal zien. Laat staan dat we kunnen bedenken welke vaardigheden nodig zullen zijn. Een beroepsontwikkel-instituut leidt mensen op terwijl het beroep gedurende de opleiding ook ontwikkeld wordt. Kan de Sociale Werkvoorziening deze transitie aan? Zolang zij de oren laten hangen naar de overheidsbudgetten zie ik die toekomst somber in.

Meer lezen over mijn onderzoek?

24-09-2005: Oefening baart kunst
Over de spagaat in de sociale werkvoorziening, metafoor voor de worsteling tussen de economische en maatschappelijke doelstellingen

24-09-2005: Sociale werkvoorziening, een historische kenschets

Ter voorbereiding op deze studie heb ik een kenschets gemaakt van de ontwikkeling van de sociale werkvoorziening. Wat eens is begonnen als armenzorg is in een eeuw tijd uitgegroeid tot grote, logge bedrijven waar vele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek vinden.

Over Saskia van der Werff

Filosoof, creatief denker, trainer, auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Aantal bezoeken

  • 74.969 bezoeken

Translate this site

%d bloggers liken dit: